Anne
Anne heeft met haar bachelor Klinische en Gezondheidspsychologie en haar interdisciplinaire onderzoeksmaster Migration, Ethnic Relations and Multiculturalism (cum laude) een brede kennis op het gebied van de sociale wetenschappen en kwantitatief onderzoek. Ze is enkele jaren werkzaam geweest als promovendus aan de Erasmus Universiteit Rotterdam waar zij naast haar onderzoekstaken ook docent sociaal medische wetenschappen was en SPSS practica- en scriptiestudenten begeleidde. Anne heeft talloze kwantitatieve onderzoeken uitgevoerd en papers geschreven, waarvan er meerdere zijn gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke vakbladen. De afgelopen jaren is zij zich gaan richten op het begeleidingsvak en is zij onder andere scriptie- en studiecoach geweest in Utrecht en Amsterdam. Ook heeft zij een opleiding Mindfulness en compassiecoach afgerond.
Anne begeleidt HBO- als WO-studenten van sociale studies (bijvoorbeeld Psychologie, Sociologie en Social Work) bij hun onderzoeksopzet, de structuur en onderbouwing van hun scriptie en het analyseren en verwoorden van de resultaten.
Waarom begeleid je studenten die het moeilijk vinden hun scriptie te schrijven?
Het schrijven van een scriptie en het uitvoeren van onderzoek wordt door veel studenten als een struikelblok ervaren. Het kan voor veel stress en angst zorgen en soms komt iemands leven zelfs tijdelijk on-hold te staan. Als scriptiebegeleider kan ik iemand vooruit helpen door het struikelblok, het gehele scriptieproces, begrijpelijk en overzichtelijk te maken. Dat maakt scriptiebegeleiding voor mij zulk bijzonder mooi werk.
Hoe verliep je eigen scriptie?
Ik zag mijn scriptie als mijn creatieve kindje. Dag in, dag uit was ik ermee bezig. Ik had zelfs een schriftje naast mijn bed liggen voor het geval dat ik ’s nachts wakker werd met een fantastisch idee die ik op moést schrijven. Alhoewel ik mijn scriptie als mijn kindje zag, had ik haar vaak genoeg met het badwater willen weggooien. Ik had gelukkig een hele fijne begeleider met wie ik goed kon sparren op de momenten dat ik even vastliep en/of gedemotiveerd raakte. Dit heeft mij intens geholpen en ik ben haar daar heel dankbaar voor.
Niemand heeft alleen maar goede kanten. Wat is een slechte kant van jou?
Ik kan vrij perfectionistisch zijn. Als mijn perfectionisme de overhand neemt, kan ik helemaal geblokkeerd raken tijdens het schrijven. Dit was vooral lastig tijdens mijn scriptie, ik kon eindeloos nadenken over een juiste zin en zag bij het afronden constant ruimte voor verbetering. De laatste jaren ben ik aan mijn perfectionisme gaan werken door activiteiten te doen waarin fouten snel zijn gemaakt en ze niet makkelijk zijn uit te wissen (zoals schilderen met waterverf). Dit daagt mij uit om fouten niet meer te zien als falen, maar als deel van het creatieve proces.
Geef eens één tip die voor (bijna) alle studenten geldt
Als je helemaal vast zit in je denkproces en het niet lukt om iets op papier te zetten, ga dan even van je scherm vandaan en zet een kopje thee. Geef je volle aandacht aan het drinken van je thee. Kijk naar je thee, welke kleuren kan je zien? Welke geuren ruik je en welk geluid kan je horen als je tegen het kopje aantikt? Neem aandachtig een slokje van je thee. Hoe voelt het warme water in je mond? En welke smaak heeft je thee? Probeer je gehele thee met aandacht op te drinken.
Wanneer je de focus verlegt op je lichaam of je zintuigen stap je even uit het geforceerde denkproces. Het kan zorgen voor een moment van vrijheid in je hoofd en vaak komen de nieuwe, creatieve ideeën dan vanzelf. Als je thee niet lekker vindt, kan koffie of een andere (warme) drank natuurlijk ook.
