Skip to content

Jittie

Jittie is afgestudeerd als (onderwijs)socioloog (cum laude) aan de Rijksuniversiteit Groningen en is gepromoveerd in de onderwijswetenschappen aan de Universiteit Twente. Ze heeft meer dan vijf jaar ervaring als scriptiebegeleider.

Jittie helpt studenten graag het plezier in de studie terug te vinden en biedt daarbij een luisterend oor. Ze weet tegelijkertijd van aanpakken en zit, als dat nodig is, studenten flink achter de broek. Zeker als de deadline in zicht komt en er nog het een en ander moet gebeuren.

Waarvoor studenten bij Jittie kunnen aankloppen:

Waarom begeleid je studenten die het moeilijk vinden hun scriptie te schrijven?

Mijn ervaring is dat er in het hoger onderwijs steeds minder tijd lijkt te zijn voor afstudeer- en scriptiebegeleiding. Of het nu om het hbo of de universiteiten gaat, docenten hebben geen tijd voor ze of krijgen die vanuit de instelling niet. Begeleiding in groepen, waarbij studenten vooral geacht worden elkaar te begeleiden, is tegenwoordig heel normaal. In de praktijk werkt dat dus niet en voelen studenten zich aan hun lot overgelaten. Ik vind het belangrijk dat die studenten ergens terecht kunnen en kunnen ervaren dat er iemand is die wel de tijd heeft om hen serieus te begeleiden. Elke keer als ik hoor dat een student die ik heb begeleid geslaagd is, word ik daar blij van. En het geeft me energie.

Hoe verliep je eigen scriptie?

Dat is een behoorlijke tijd geleden. Ik heb mijn scriptie samen met een studiegenoot geschreven. De begeleider die vanuit de studie was toegewezen vond zichzelf inhoudelijk onvoldoende deskundig met betrekking tot het afstudeeronderwerp en wilde dat we een collega van een andere studierichting er als tweede begeleider erbij zouden betrekken. Dat hebben we gedaan, maar na twee gesprekken met deze tweede begeleider bleek het niet echt te klikken. We werden vooral geacht zijn opvattingen op te schrijven en daar pasten we voor. We hebben toen zelf voor een andere tweede begeleider gezorgd en hebben vervolgens zonder al teveel problemen de scriptie af kunnen ronden.

Wat is je mooiste ervaring met begeleiden?

Mijn mooiste ervaringen zijn toch wel het begeleiden van studenten die helemaal zijn vastgelopen en vanuit hun opleiding bijna geen begeleiding (meer) krijgen, weer op gang te helpen en het vertrouwen terug te geven dat ze het scriptietraject succesvol af kunnen ronden en dat dan ook doen.

Niemand heeft alleen maar goede kanten. Wat is een slechte kant van jou?

Te perfectionistisch zijn denk ik. Hoewel ik vervolgens studenten die ook die neiging hebben vrolijk voorhoud dat dit nergens voor nodig is en dat het soms beter kan zijn om een wat pragmatischer insteek te kiezen. Tja, het is altijd gemakkelijker anderen op hun feilen wijzen dan je eigen tekortkomingen onder ogen te zien.

Geef eens één tip die voor (bijna) alle studenten geldt

Wees niet bang om om hulp te vragen. Hulp inschakelen is geen zwaktebod, in tegendeel. Het kan demotivatie en een langdurig en frustrerend afstudeertraject voorkomen (en een oplopende studieschuld).

Jittie heeft ervaring met

HBO: PABO, lerarenopleidingen (uiteenlopende vakgebieden), pedagogiek, MDW, SPH, SJD, Social Studies, Hogere Hotelschool, Facility Management, Toerisme, Human Resource Management, (Technische) Bedrijfskunde, International Business, Communicatie, Verpleegkunde, Gezondheidszorgtechnologie, Fysiotherapie.

WO: sociologie, onderwijskunde, (ortho)pedagogiek, psychologie, politicologie, communicatiewetenschappen, taal- en cultuurwetenschappen, HRD/HRM, bestuurs- en bedrijfskunde, economie, accountancy en marketing, geneeskunde en tandheelkunde (statistische analyses).