Skip to content

Melanie

Melanie is cum laude afgestudeerd als politicoloog en is nu bezig met haar PhD aan de faculteit economie en bedrijfskunde. Sinds 2017 geeft zij les aan studenten, van academische vaardigheden tot scriptiebegeleiding. Ook heeft ze meer dan 60 bachelor studenten begeleid als mentor.

Melanie houdt van multidisciplinaire onderzoeken, bijvoorbeeld waar de sociale wetenschappen en bedrijfskunde samenkomen. Ze vindt het dan ook leuk om scripties uit verschillende vakgebieden te begeleiden, al ligt haar hart bij de sociale wetenschappen.

De ervaringen die Melanie heeft opgedaan als mentor helpen haar om goede scriptiebegeleiding te bieden aan studenten met faalangst, ADHD of autisme, maar ook aan studenten die het simpelweg echt niet meer zien zitten met hun scriptie. Melanie helpt je met het analyseren van de grootste knelpunten, geeft concrete adviezen en maakt samen met jou een scherpe planning. Dit alles zodat jij uiteindelijk met een goed gevoel je scriptie inlevert!

Melanie is goed in:

Waarom begeleid je studenten die het moeilijk vinden hun scriptie te schrijven?

Bijna elke student heeft tijdens het schrijven van zijn of haar scriptie wel eens een dip, maar bij sommige studenten ontwikkelt die dip zich tot een worsteling. Het is dan ontzettend fijn om iemand te hebben die je (weer) op weg helpt, bijvoorbeeld door je te laten zien hoe je de scriptie op kan delen in kleinere taken of door samen een analyse te maken van de grootste knelpunten. Naar mijn mening leidt dat tot hernieuwde motivatie en zelfvertrouwen bij studenten. Het idee dat het wél gaat lukken, komt terug. (En het gaat ook lukken ) Dat ik studenten daarbij kan helpen, geeft mij voldoening, met als hoogtepunt de dag dat studenten hun scriptie met een tevreden gevoel inleveren.

Hoe verliep je eigen scriptie?

Mijn masterscriptie verliep goed. Ik had de luxe dat ik twee betrokken begeleiders had, bij wie ik altijd kon aankloppen. Daarnaast mocht ik mijn onderzoek doen in Peru op een onderwerp dat ik heel leuk vond en dat gaf me veel motivatie. Toch waren er ook wel eens momenten dat ik geen zin meer had in mijn scriptie, bijvoorbeeld na weken transcriberen. Dan hielp het mij om een goede planning te maken, zodat ik wist wanneer het einde in zicht was van dat onderdeel van mijn scriptie. Uiteindelijk leidde die verschillende factoren tot een mooi cijfer (een 9.0).

Nu ik in mijn promotietraject zit, merk ik dat ik het moeilijker vind om altijd gemotiveerd te zijn. Een PhD is een groot project, waar je grotendeels zelf je weg in moet vinden. Wanneer ik echt vastloop, vind ik het fijn om met een collega of mijn begeleider te praten. Wat blijkt is dat soms alleen een frisse blik al enorm helpt!

Niemand heeft alleen maar goede kanten. Wat is een slechte kant van jou?

Ik ben soms, volgens mensen in mijn omgeving, te fel in discussies. Vooral wanneer het gaat om sociaal-maatschappelijke vraagstukken. Gelukkig ben ik in mijn rol als begeleider een stuk milder!

Geef eens één tip die voor (bijna) alle studenten geldt

Begin met schrijven. Het hoeft niet (meteen) perfect! Probeer je ideeën op papier te zetten. Wanneer je eenmaal begint, zal je merken dat je meer weet over je onderwerp dan je denkt. De structuur en mooie zinnen, die komen later.