Skip to content

Taalgebruik & APA-advies

Je kunt nog zo’n goed onderzoek hebben verricht, als de docent je betrapt op te veel taalfouten, of je hebt je verwijzingen volgens APA niet op orde, dan is dat vaak toch een reden om je scriptie af te keuren.

Taalgebruik

Niet iedereen is even goed in spelling. Behoor je tot de club die er moeite mee heeft, bedenk dan dat niemand een tekst kant-en-klaar op papier zet. Een extra redactieslag om specifiek op zwakke punten te letten, is dus geen schande… het is iets dat je jezelf van harte kunt gunnen en het is bij vrijwel iedereen ook nodig. Je doet het ook niet voor niets: uit onderzoek blijkt dat als mensen een tekst lezen waarin ze fouten zien staan, ze de tekst inhoudelijk ook minder betrouwbaar vinden.

Het ligt dus niet aan jou. Als je een tekst in klad opschrijft, gaat het er vooral omdat je de lijn van het betoog goed krijgt. Hoe precies het er dan staat, is nog even niet van belang. Het is te veel gevraagd om het in een keer te kunnen.

Heb je een goed gevoel over de inhoud, maar niet over de taal, laat je tekst dan redigeren. Hetzelfde geldt als je te veel in spreektaal of onacademische taal schrijft: een redactieslag kan dan geen kwaad. Dat kan bij Bureau Scriptiehulp. We maken gebruik van de commentaar- en wijzigingen-bijhouden-functies van Word om te laten zien hoe het beter kan, en waar relevant geven we een toelichting op de aanpassingen. We doent dat trouwens wel alleen voor studenten die al door ons begeleid worden: onze ervaring is dat als we fris een redactieslag maken op een nieuw document, er óók altijd structuurproblemen of rammelende onderzoeksvragen aan te pas komen. Zolang dat soort missers er niet uit is, vinden we het zonde van jouw geld om zo’n slechte onderzoeksvraag toch netjes te formuleren. Blij word je er ook niet van: de spelling is dan spic en span, maar op een fundamenteler level is er nog wel iets aan te merken.

Wil je het (eerst) zelf proberen? Doen! Check ons overzicht van meest gemaakte fouten en geef jezelf een vliegende start.

Verwijzingen volgens APA

Een scriptie zonder literatuurverwijzingen is geen scriptie. De manier waarop je verwijst, verschilt van opleiding tot opleiding, maar welke manier er ook gekozen is, het is altijd een woud van regels en regeltjes.

De meest gekozen verwijzingsmethode is die van de American Psychological Association, ofwel APA. Ook die methode kent zijn mitsen en maren. Als je bijvoorbeeld verwijst naar een tekst met meer auteurs, dan moet je voorafgaand aan de laatste auteur niet alleen een ‘&’ neerzetten, maar ook een komma. Om gek van te worden.

We kunnen je (Nederlandstalige) scriptie checken op een juist gebruik van APA. Het is een gruwel om APA consistent toe te passen. Zeker omdat je als auteur kampt met blindheid voor je eigen fouten.

Er zijn wel tips voor het zelf goed krijgen van APA.

  1. Gebruik Mendeley. Dat is een plug-in die werkt met Word. Voorwaarde is dat je alle verwijzingen nauwgezet invoert, zeker als Mendeley je verwijzing niet kent. Mendeley voegt de verwijzing dan correct in, en je kunt ook een literatuurlijst laten samenstellen.
  2. Gebruik een online APA-generator. Dit is vooral handig als je verwijzingen doorgaans goed gaan, maar die ene proceedings van een congres met zeven auteurs toch wat lastig blijkt. Goede generators vind je bij de APA-Owl of bij Scribbr.
  3. Besteed het uit. Bureau Scriptiehulp kan de hele tekst straktrekken. Weer een APA-zorg minder. Voor onze APA-APK maken we altijd vooraf een prijsopgaaf die gebaseerd is op de omvang van je scriptie en de lengte van je literatuurlijst. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan.

Overtuigd?

Meld je hier aan voor een gratis intake: