Skip to content

Tikvah

Tikvah is een senior scriptiebegeleider (masterniveau), bevoegd en ervaren docent (MA), en werkt tevens als senior-adviseur en trainer van docenten.

Tikvah heeft haar stevige academische basis in de antropologie met een specialisatie in macro-economie en politiek, en studeerde af op democratisering (MSc cum laude, thesis van het jaar). Later volgde een master in Urban Management and Development (cum laude). Tikvah is al tijdens haar studie begonnen met het begeleiden van studenten in het doen van hun onderzoek, en het schrijven van hun scriptie – en is dat blijven doen. Intussen heeft ze een stevige ervaring in te brengen met een brede range aan type studenten.

Tikvah’s brede interesse en achtergrond, bieden wellicht het juiste raakvlak voor jouw onderwerp. Of, je raakvlak komt vanuit de onderzoeksmethoden. Juist vanuit haar advieswerk is haar kracht om steeds de output in het vizier houden – terwijl zij jou als uniek mens ziet in dat alles, zodat jij straks dat diploma hebt.

Tikvah is goed in:

Waarom begeleid je studenten die het moeilijk vinden hun scriptie te schrijven?

Ik heb altijd heel erg genoten van het thesis proces, er flink mee geworsteld, en ik ben er goed uitgekomen. Ik heb er schik in om studenten hierin professioneel te begeleiden. Ik zet in op een betekenisvolle periode, die niet alleen leidt tot een gave output, maar je ook met voldoening laat terugkijken wanneer je vervolgens je loopbaan start.

Hoe verliep je eigen scriptie?

Achter elk van mijn scripties schuilt een enorme leerreis. Ik heb lang gedaan over mijn eerste scriptie (2 jaar ipv 1 jaar); ik vond alles boeiend, dacht groots, en bleef telkens verder uitgedaagd worden door mijn begeleiders over mijn veldwerk. Tegelijk is deze periode zo verrijkend geweest voor mij als mens, ik kreeg ineens zoveel persoonlijke en intellectuele aandacht, leerde de wereld begrijpen. Op basis van deze ervaring heb ik, toen ik eenmaal zelf docent werd, de student altijd meer inzicht gegeven in de status van de output, zodat jij meer vrijheid hebt om jouw eigen keuzes te maken over wat voor jou persoonlijk en professioneel ‘goed genoeg’ is.

Voor mijn tweede scriptie was ik al veel meer output-gericht, wat kwam door heel adequate begeleiding door een architect.

Beide begeleiders hebben mij sterk gevormd in mijn stijl en aanpak als senior scriptiebegeleider.

Wat is je mooiste ervaring met begeleiden?

Wat ik mooi vind, is dat je in dit werk ook mentor bent. Ik vind het belangrijk ervoor te zorgen dat jij je als student niet opgejaagd, of bekritiseerd voelt. Ik bewaak voldoende tijd met onverdeelde aandacht, en laat jou de ruimte je vrij uit spreken. Ik verzeker mij ervan dat ik goed luister. Ik stimuleer jou om eigen ideeën te verkennen, en vermijd dat ik leid naar een bepaalde oplossing. Ik laat de agenda zetten door jou – bijvoorbeeld wat je wilt bereiken, wat jouw beoogde volgende stap is, terwijl ik zeker ook gids naar dat wat jouw werk zou kunnen transformeren. Ik stimuleer om te proberen, te innoveren waar dat gepast is. Ik breng altijd mijn sterke Europese/internationale netwerk in waar dit relevant is.

Niemand heeft alleen maar goede kanten. Wat is een slechte kant van jou?

Ik ben echt een polymath, ik interesseer me voor veel disciplines tegelijk, ben leergierig, wil altijd op de hoogte blijven in mijn vakgebied. Ik ben eigenlijk specialist in het integreren van disciplines, maar dat heeft ook bijzonder veel tijd nodig. Wat mij enorm geholpen heeft in het samenwerken met architecten, is om telkens te visualiseren, letterlijk te tekenen, en jezelf te dwingen kort te blijven door focus te houden op de output die nodig is. Simpel is moeilijk, maar wel zo mooi als het lukt.

Geef eens één tip die voor (bijna) alle studenten geldt

Blijf telkens je oog houden op het doel: die output en de specifieke eisen eraan. Neem even een stapje achteruit van je emoties, of gevoelens, of de haast, en kijk rustig – samen met je begeleider – wat is nu echt nog nodig is binnen jouw opleiding om die output te halen. Maak het klein in concrete taken die je moet doen, en wees consistent: doe elke dag iets – juist niet urenlang want dat is juist niet een effectieve manier voor je hersenen. Maar: doe het wel elke dag… iets. Je zult zien, ineens komt er schot en zelfs flow in je werk en maak jij een prachtig stuk.

Scriptiebegeleider Tikvah