Skip to content

Motivatiegebrek

Motivatiegebrek is niet hetzelfde als uitstellen. Uitstellen kan verschillende oorzaken hebben, en eigenlijk merk je uitstelgedrag ook vrij snel als je eenmaal weet waarop je moet letten: na verloop van tijd is het vrij eenvoudig geworden om met andere dingen bezig te zijn dan met je scriptie. Die andere dingen zijn ook veel leuker. En hopla: weer een dag lekker met andere dingen bezig geweest. Dát is uitstelgedrag.

Motivatiegebrek kán een oorzaak zijn van uitstelgedrag. Maar het is een ander soort wedstrijd, die je dan moet uitspelen. Het eerste dat je moet inzien, is dat niet alles even leuk is. Ook al willen social media als bijvoorbeeld facebook ons anders laten geloven, ook andere mensen hebben minder leuke momenten in hun leven. Het is gewoonweg niet zo, dat alles leuk moet en kan zijn.

Oorzaken van motivatiegebrek

Dat je geen motivatie hebt voor het schrijven van je scriptie, is een reële mogelijkheid. De oorzaken of aanleidingen waarom je motivatie verdwijnt, zijn divers. Bijvoorbeeld:

Hulp nodig?

Als je vanuit jezelf geen motivatie meer hebt, dan kan scriptiecoaching helpen. Veel studenten melden zich bij ons aan met de vraag om een ’stok achter de deur’. We doen meer dan dat: we proberen de oorzaken voor je motivatiegebrek weg te nemen en zorgen ervoor dat je met nieuw enthousiasme weer verder kunt.

Voordelen van afstuderen

Als motivatiegebrek je probleem is, gaan we samen met jou op zoek naar een manier om toch nog tot een goed einde te komen. We nemen eerst de voor- en nadelen van het afronden van een scriptie met je door. Het verwerven van een titel is nu misschien een onbelangrijk detail, maar later in je carrière kan het toch erg handig zijn, zo’n papiertje. We nemen mee dat echt afstuderen van invloed kan zijn op de hoogte van je studieschuld. En dat als je nu het idee hebt dat je boos wilt worden omdat het niet gelukt is, dat over tien jaar nog steeds als een gemiste kans voelt.

Nadelen van afstuderen

Ho, wacht even… er zitten niet alleen maar voordelen aan afstuderen. Als je stopt, dan ben je er vanaf. Je hebt dan geen diploma, ook zonder diploma kun je prima terechtkomen. Je treedt waarschijnlijk eerder toe tot de arbeidsmarkt dan wanneer je nog een paar maanden door zou gaan met afstuderen.

Balans opmaken

Hoe de balans uitvalt, is voor iedereen verschillend. We hebben mensen begeleid die het enthousiasme terugkregen en/of met hard werken en ondanks de onvermijdelijke tegenslagen toch een voldoende wisten binnen te halen.

Als het allemaal niet meer uitmaakt… laat het los! We hebben ook verschillende mensen begeleid die uiteindelijk tot die – bevrijdende! – conclusie kwamen: het hóéft niet. Maar als het wèl uitmaakt, om een van de redenen hierboven of om een reden die in jou zit, en die we je helpen opnieuw te vinden, dan kunnen we je begeleiden naar een scriptie. Zulke trajecten kosten tijd, en (meer) bloed, zweet en tranen. Sleutelwoorden zijn discipline en interesse.

Tips om motivatiegebrek tegen te gaan

Een paar tips waar je na het lezen van deze pagina direct mee aan de slag kunt:

Meer lezen...

Je bent natuurlijk niet de eerste die met dit stukje van het scriptieschrijfproces worstelt. Lees hieronder hoe het bij anderen ging, en wat Bureau Scriptiehulp eraan heeft gedaan…

Volg je hart

Sandra lijkt helemaal geen probleem te hebben. En toch is ze niet blij met haar uitdagende scriptie. Dat kost wat graafwerk.

Writers block

Als je aan je scriptie werkt, is een writers block iets dat je echt niet kunt hebben. Maar zelfs journalisten hebben er last van. En er is een oplossing.