Skip to content

Je scriptie laten schrijven

‘Victor Pijn’ vraagt in eerste instantie helemaal niets raars: het plan van aanpak moet af en het lukt niet. We vragen Victor om eens op te sturen wat er tot nu toe op papier staat. Dat is wel raar. In het document staat op het schutblad een heel andere naam. En het wordt nog raarder.

Of we niet even mee kunnen schrijven, want de deadline is al vrijdag. En hoewel we aandringen op een telefoonnummer, om gewoon eens te overleggen over de rariteiten, blijft ‘Victor’ een onbereikbare, vage figuur.

Coaching is een kwestie van vertrouwen

Tijd voor een mailtje: ‘Ha Victor, je wilt van alles van ons, maar eigenlijk heet je helemaal geen Victor, en wat je van ons vraagt, is of we meewerken aan fraude. Dat kan natuurlijk niet en het hoeft ook helemaal niet. We denken dat je het heel goed zelf kunt. We kunnen je wel hélpen. Maar zo kan het niet langer. Of je belt me op, of ik bel jou op.’

Het klinkt aanlokkelijk: delen van je scriptie uitbesteden. Het is nog voorstelbaar om interviews te laten uittypen door iemand die een centje wil bijverdienen (maar niet door ons!), of om enquêtes door een ander in SPSS te laten kloppen (ook aan iemand anders vragen!). Dat zijn gewoon klussen die veel werk zijn en waarvoor je in principe ook weinig hersenactiviteit nodig hebt. En als je weet dat je niet sterk in taal bent, is een goede redactieslag een slimme zet. Maar je naam onder een stuk zetten waar je zelf geen letter aan hebt bijgedragen… dat is strafbaar. Dat is namelijk fraude. Scriptiefraude. En scriptiefraude is net zozeer pronken met andermans veren als het plagiaat waarop de meeste opleidingen checken.

Uitstel

Je scriptie laten schrijven is als iemand anders voor je rij-examen laten opgaan. Daar geldt: later in het verkeer krijg je de rekening gepresenteerd. Bij je scriptie functioneert je toekomstige werkgever als 'verkeer'. Zo'n papiertje halen klinkt leuk, maar als het illegaal is, is het alleen maar uitstel van een ramp. Niet doen dus.

Paniek

In reactie op de mail hangt Victor aan de lijn. Nee, hij heet inderdaad niet Victor, ‘maar je kon net zo goed een docent van school zijn die op deze manier wil zien of we het wel zelf doen!’ Ik leg ‘Victor’ uit dat docenten wel iets beters te doen hebben, en dat we als hij zo slecht van vertrouwen is beter het hele traject niet kunnen starten. ‘Coaching is namelijk een kwestie van vertrouwen. Wat wij met elkaar bespreken, is vertrouwelijk. Dat moet ook, anders kun je niet vrij spreken en zonder dat komt er nooit een scriptie. En nu we toch vrij aan het spreken zijn: ik zou niet weten waarom iemand anders dan jij een stuk van je scriptie zou moeten schrijven.’

Victor raakt nu wat in paniek. ‘Man, die deadline is zo snel. Ik haal het nooit.’

‘Nou, dan zou ik nu je begeleider maar eens gaan mailen om dat te vertellen en samen te bespreken hoe jíj dat gaat oplossen.’

“Niet zo van het onderzoek”

Als je er echt van overtuigd bent dat je zelf die scriptie niet kunt schrijven, dan is het misschien ook terecht dat je dus geen diploma krijgt. Het is mogelijk, hebben we gemerkt. En het komt voor, vooral op het hbo omdat daar zoveel groepswerk is: je kunt al liftend op de kwaliteiten van medestudenten in groepsopdrachten heel ver komen in je studie. Maar het doel van een studie is wel dat je zelf iets leert. Zelfs als wij je scriptie zouden schrijven, zou bij je eerste baan blijken dat je bepaalde competenties niet hebt. Dus je besteedt met het laten schrijven een hoop geld aan… ja, aan wat eigenlijk? Aan een blueprint for disaster als het om je carrière gaat, zou ik zeggen.

Victor, die eigenlijk Erik heet, krijgt geen uitstel, maar wordt overgeplaatst naar een andere afstudeergroep die qua tijd drie maanden achterloopt op z’n eerste groep. Dus kunnen we het gaan hebben over de inhoud. Erik heeft wel schrijfproblemen, die om hulp vragen, maar die hulp kunnen we geven. We coachen met tips en trucs om een betoog helder op te bouwen, om goede literatuur te vinden en netjes in het theoretisch kader te verwerken en om een opzet te verzinnen waar je mee voor de dag kunt komen.

Het traject met Erik duurt lang. Er zijn de nodige problemen, die overwonnen moeten worden. En Erik is, zoals hij zelf zei: ‘niet zo van het onderzoek.’ Maar Erik haalt wel een 6,4, en zonder scriptiefraude. En hij werkt nu ergens waar hij het schrijven van plannen en rapporten zoveel mogelijk aan collega’s overlaat. Dat dan weer wel.

Verder lezen...

Volg je hart

Sandra lijkt helemaal geen probleem te hebben. En toch is ze niet blij met haar uitdagende scriptie. Dat kost wat graafwerk.

Mindmappen

Telkens als Fleur iets opstuurt naar haar begeleider, raakt hij de draad kwijt. Is die man dom? Of wordt het tijd voor mindmappen?