Skip to content

Structuurfouten opsporen​

De navigatiekolom uit Navigeren tijdens het schrijven is handig om snel door je scriptie heen te lezen of te redigeren, maar in zichzelf is hij ook het bestuderen waard. Laten we eens kijken naar de Word-tekst voor deze webpagina. Die hebben we gemakshalve ook van hoofdstuktitels en paragrafen voorzien.

Navigatiepaneel in Word.
Figuur 1: Twee paragrafen 1.2, en inconsistentie met haakjes... in de navigatiekolom valt het onmiddelijk op.

Kijk je nu in de navigatiekolom, dan zie je dat er verschillende fouten in zijn geslopen. Als we het in § 1.1 hebben over Automatiseren (deel 1), dan moet (deel 2) in §1.2 omwille van consistentie ook tussen haakjes. Maar er is nog een fout: er zijn twee paragrafen 1.2.

Word is redelijk goed met het automatisch nummeren van hoofdstukken op opsommingen, maar zodra er tussen de op te sommen teksten ook nog tekst zonder nummering staat (wat in de meeste teksten het geval is), dan gaat het nummeren vaak fout. Dus: nummer hoofdstukken en paragrafen handmatig.

Daarom hebben we in dit worddocument handmatig genummerd, maar dat is ook niet feilloos. In eerste instantie gaat het altijd goed, maar dan moet er een extra paragraaf ergens tussenin, en vergeet je de nummering aan te passen. Dat is niet automatisch recht te zetten… maar je ziet het wel snel. Bijkomend voordeel: doordat je in de navigatiekolom snel kunt navigeren, kun je je fouten ook snel recht zetten.