Skip to content

Automatische inhoudsopgave

Als je alles handmatig vormgeeft, zal je ook de inhoudsopgave handmatig moeten samenstellen. Dat is saai en geestdodend werk. En je moet het na iedere revisie opnieuw doen. Dat klinkt nog wel te doen als je net aan je scriptie begint, maar als je tegen de inleverdeadline aan zit, kan het je tot wanhoop drijven. Het alternatief is de automatische inhoudsopgave. Alle teksten die je via opmaakstijlen tot Hoofdstuk of Paragraaf maakt, worden dan automatisch in je inhoudsopgave worden opgenomen, met het juiste paginanummer erachter. Eindeloos paginanummers in de inhoudsopgave hernummeren, is verleden tijd.

Dat is makkelijk:

Een kookboekreceptje voor automatische inhoudsopgave

Vervolgens klik je op de plek in je scriptie waar je automatische inhoudsopgave moet komen. Je kiest in het menu Invoegen bij Index en tabellen in het dialoogvenster dat je dan krijgt voor het tabblad Inhoudsopgave. Er zijn wat opties waarmee je kunt experimenteren. Doe dat vooral. Zodra je op OK klikt, zie je de hele inhoudsopgave ter plekke verschijnen.

Mocht je na een draftversie nog aan het herschrijven moeten, dan moet je de inhoudsopgave daarna wel even laten bijwerken, maar je hoeft niet meer terug te zoeken op welke pagina bijvoorbeeld Hoofdstuk 4 ook weer precies begon.

Word-dialoogvenster voor het definiëren van alinea's. Structureren gaat nu semi-automatisch, omdat je Word informatie geeft over het soort tekst dat je aan het typen bent.
Onder het kopje Algemeen geef je aan op wel hiërarchisch niveau een kop in de inhoudsopgave terecht moet komen.