Je scriptie is afgekeurd
Je scriptie is afgekeurd? Soms weet je al dat dat gaat gebeuren als je hem inlevert. Soms is het een totale verrassing. Maar het cijfer liegt er niet om. Actie is nodig. Wij kunnen je helpen, en je kunt ook zelf iets ondernemen. Omgaan met een negatieve beoordeling moet je slim aanpakken.
Stap 1: lees de feedback
Bedenk eerst waarom je scriptie is afgekeurd. Bij de meeste opleidingen wordt een scriptie op een aantal vooraf vastgestelde criteria beoordeeld. Beoordelaars nemen de tijd om die criteria te scoren op beoordelingsformulieren. Neem de tijd om die feedback te lezen. Wees eerlijk. Streep af wat van de feedback je bij nader inzien eigenlijk wel begrijpelijk vindt en die je met extra werk wel kunt verwerken in een herkansing. Vink aan wat van de feedback je eigenlijk niet goed begrijpt of waar je vragen over hebt. Snap je er helemaal niets van, of schiet je in de stress, vraag dan hulp.
Stap 2: vraag extra feedback
Spreek de onduidelijkheden door met je docent. Probeer zoveel mogelijk te leren uit dit gesprek. Wat moet er anders? Hoe moet ik dat aanpakken? Als ik het een verander, wat betekent dat dan voor het ander?
Stap 3: doe een reality-check
Hoeveel tijd is er beschikbaar voor een herkansing? En is het realistisch dat je in die tijd de noodzakelijke verbeteringen kunt doorvoeren? Als je bij zes van de zeven criteria ‘onvoldoende’ hebt gescoord, dan is het onbegonnen werk om in een week tijd al die zaken naar een voldoende te hengelen. Als er zo veel mis is, zit er meestal in de basis iets goed fout. Ook dat is wel goed te krijgen… maar niet in een week. Hoe vervelend ook, maar zet een streep door je vakantieplannen als je per se dit jaar nog wilt afstuderen. Of accepteer dat je afstudeerdatum naar achteren schuift. Wat we bij Bureau Scriptiehulp tijdens de intake altijd zullen doen, is bezien of wat je moet veranderen haalbaar is in de tijd die je ervoor hebt.
Stap 4: stel vast wat er moet gebeuren
Scripties met een rammelend theoretisch kader of vage conclusies zijn vaak redelijk eenvoudig te verbeteren. Anders wordt het als de fout zit in de dataverzameling. Als die mislukt is, om wat voor reden dan ook, dan is het erg moeilijk om op basis van dezelfde data in de herkansing ineens een briljant cijfer te halen. Als je twijfelt, leg de situatie dan aan ons voor. Soms is ‘uithuilen en opnieuw beginnen’ de enige optie die rest.
Stap 5: verbeter gericht
Kijk waaruit de kritiek bestaat, en probeer concreet de zaken zo te veranderen, dat de kritiek vervalt. Maak vooraf een inschatting van hoeveel tijd het kost om een kritiekpunt te verhelpen. Kost het meer tijd dan je hebt, focus dan op andere kritiekpunten. En ga geen dingen veranderen die wél goed zijn.
Stap 6: vraag hulp
Als je lichte aanpassingen moet doen, of als je eigenlijk bij nader inzien wel begrijpt wat er fout ging en ook weet hoe je dat moet oplossen, kun je dat prima zonder hulp doen. Maar als je de kritiek niet helder krijgt, of maar half weet hoe je vervolgens moet verbeteren, of als de tijd dringt om het allemaal uit te zoeken, vraag dan hulp. Bureau Scriptiehulp heeft veel ervaring met studenten met een afgekeurde scriptie. Vraag ons om hulp!
Minder verstandig als je scriptie is afgekeurd
Wat je nÃét moet doen, is klagen. Natuurlijk, een slecht cijfer is balen, maar de beoordelaars hebben altijd gelijk. Ze zijn met z’n tweeën, en ze vinden allebei dat je te veel steken hebt laten vallen. De beoordeling in twijfel trekken is daarom nooit een verstandig idee. Zelfs als de beoordeling lang op zich heeft laten wachten, en je door al dat getreuzel nog maar twee weken tot de herkansingsdatum over hebt om een verbeterde versie te maken, kun je beter de discussie over nakijktermijnen en de discussie over de inhoud van elkaar scheiden.
Met andere woorden: docenten hébben niet altijd gelijk. Maar ze krijgen het wel altijd. Dat is frustrerend. Toch hoeft afgekeurde scriptie nog niet het einde van je schoolloopbaan te zijn, en dat Ãs het vaak ook niet. Er gaat soms veel werk in zitten, maar we hebben ook genoeg studenten begeleid die wél als doel hadden om die 4 of 5 om te buigen naar toch minimaal een 6. En die daar soms glansrijk (met cijfers richting een 8) in slaagden, al is dat wel uitzonderlijk.
Gratis intake
Bij ons starten met scriptiehulp begint altijd met een gratis intakegesprek. We bespreken dan hoe we je het best kunnen helpen. Regel het binnen een minuut.