Skip to content

René Rector

René Rector is afgestudeerd als socioloog aan de Universiteit van Amsterdam (Uva) en heeft hij zijn master behaald in de Science & Technologie Studies (cum laude). René is als scriptiecoach doortastend, ondersteunend, kritisch en motiverend. Op verzoek is hij ook irritant en/of streng, maar die kant van hem zie je alleen als je nadrukkelijk hebt aangegeven dat alleen de irritante strenge aanpak bij jou nog kan helpen.

Of het nu gaat om inhoudelijk sparren of uitstellen en studieontwijkend gedrag (soggen), dit is hoe studenten de scriptiebegeleiding bij René ervaren. Hij houdt van wetenschap, onderzoek en schrijven over onderzoek. Wat René als scriptiebegeleider goed kan, is;

Scriptiecoach Rene Rector begeleidt bij faalangst, motivatiegebrek en alle inhoudelijke moeilijkheden

Juist doordat hij de primaire focus altijd bij de inhoud legt, voelen studenten zich vrij om ook andere voortgangsbelemmerende problemen bij hem te tafelen.

René heeft al vele studenten begeleid die last hebben van faalangst en demotivatie. Hij heeft hiervoor een officiële training voor het begeleiden van studenten met faalangst gevolgd. Maak kennis met René in vijf vragen.

Waarom begeleid je studenten die het moeilijk vinden hun scriptie te schrijven?

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die studerend bij de scriptie is aanbeland, ook dat laatste stuk kan afronden. Het komt weleens voor dat iemand alles heeft gehaald door mee te liften op resultaten van anderen, maar dat is echt zeldzaam. Dus iedereen zou het moeten kunnen. Maar de begeleiding van afstudeerders heeft het laatste decennium behoorlijk aan kwaliteit ingeleverd. Sommige studies werken met een strippenkaart, en als je je vijf uur begeleiding hebt verbruikt, heb je pech.

Ik vind het fantastisch om mensen over de eindstreep heen te helpen, en dan vooral als het zo tegenzat, dat ik het verschil heb gemaakt tussen een fikse studieschuld zonder diploma en een goed toekomstperspectief.

Hoe verliep je eigen scriptie?

Ik ben twee keer afgestudeerd. Ik had aanvankelijk moeite met het kiezen van een studie, maar omdat het bsa toen nog niet bestond, kon ik twee keer switchen. De prijs die ik daarvoor moest betalen, was dat ik alles in een keer moest halen of veel geld moest bijlenen. Toen ik in maart bij mijn begeleider aanklopte met de mededeling dat ik in de zomer klaar wilde zijn, zei hij: “Dat lukt niet. De meeste mensen doen er minimaal een halfjaar over.” Waarop ik zei: “Er staat drie maanden voor. Dus ik wil het proberen.” Het heeft me wel mijn zomervakantie gekost, maar op 30 augustus was ik klaar.

René heeft ervaring met

HBO: Bedrijfskunde, Bouwkunde, Commerciele Economie, Communicatie, HBO Recht, Journalistiek, Leisure management, Management Economie & Recht, Media, informatie en communicatie, MWD, Pedagogiek, SBRM, SJD, SPH, Technische Natuurkunde, Toerisme, Verandermanagement & Werktuigbouwkunde

WO: Communicatie, Filosofie, Forensische Psychologie, Geschiedenis, MBI, MMIT, Politicologie, Rechtsgeleerdheid, Sociologie
René biedt zowel online scriptiebegeleiding (via Skype, hangouts of facetime), feedback in je document, als ook 1 op 1 begeleiding in Hilversum, Utrecht en Amsterdam op locatie.

Wat is je mooiste ervaring met begeleiden?

De moeilijkste begeleidingstrajecten zijn als mensen aankloppen met een afgekeurde scriptie, en het probleem zit in onbruikbare onderzoeksdata. Eigenlijk moet de dataverzameling dan opnieuw, maar dat is soms niet mogelijk. Als het dan tóch lukt om iemand naar een voldoende te coachen, en de waardering voor zijn of haar eigen product terugkomt… dat zijn echt mooie momenten.

Niemand heeft alleen maar goede kanten. Wat is een slechte kant van jou?

Ik waardeer het als mensen iets doen met het advies dat ze je vragen. Ik moedig studenten altijd aan om niet klakkeloos alles over te nemen wat ik in de kantlijn aan feedback schrijf, maar ik vind het storend als iemand feedback vraagt om er totaal niets mee te doen. Je kunt op z’n minst nadenken over de feedback, en dan – dat vind ik prima – besluiten dat je de feedback naast je neerlegt. Maar soms gaat advies rechtstreeks de prullenbak in. Vráág dan niets.

Volgens mij kunnen maar weinig mensen die om advies gevraagd wordt, het goed hebben als de vrager eigenwijs is. Mijn slechte eigenschap is dat je het ook te horen krijgt.

Geef eens één tip die voor (bijna) alle studenten geldt

Accepteer dat een scriptie een product is waarbij je niet alles in de hand kunt hebben. Je hebt sowieso te maken met dataverzameling en een docent, en bij beide factoren kan het tegen zitten. Er is vrijwel geen scriptie zonder tegenslag. Deal with it!

Studenten over René