Skip to content

Scriptiecoaching

Het is vaak zo dat je eigenlijk inhoudelijk wel weet wat je moet doen, maar toch komt het er niet van. Redenen kunnen heel divers zijn: een onbegrijpelijke of onbeschofte docent, de combi van werken en studeren, uitstelgedrag, faalangst, perfectionisme, ADD of ADHD of een algeheel motivatiegebrek.

In deze situaties zijn we veel meer de scriptiecoach die je door het proces heen kan helpen, dan de onderwijzer die je vakinhoudelijke dingen uitlegt. Je scriptie staat natuurlijk nog steeds centraal, maar jij hebt vooral scriptiecoaching nodig: iemand die je helpt het proces te doorlopen dat nodig is om die scriptie te realiseren.

En dat kunnen we. Samen zoeken we we uit wat je belemmert, en we hebben voor veel voorkomende belemmeringen maatwerkmethodes die goed bij het probleem passen.

Onze sterke punten:

Een scriptiecoach wijst je de weg door het vaak lastige proces dat het schrijven van een scriptie nu eenmaal is.
Als je veel uitstelt, zijn wij je scriptiecoach

Scriptiecoaching en uitstelgedrag

Je had je nog zo voorgenomen om vandaag die probleemstelling eruit te gooien... maar het kwam er toch niet van. Uitstel is de hoofdoorzaak van motivatieverlies en daardoor ook van het staken van een studie. Dat is zonde.

Uitstelgedrag kan verschillende oorzaken hebben. Sommige uitstellers komen erachter dat ze eigenlijk uitstellen omdat ze onzeker zijn over wat ze produceren. Bij anderen ligt het aan het drukke leven, aan motivatiegebrek, of aan de eenzaamheid die het langstudeerderschap vaak met zich meebrengt.

Je strandt met de finish in zicht. Maar niet als het aan ons ligt. Onze aanpak werkt bij de overgrote meerderheid van studenten. Zelfs als je de meest notoire uitsteller bent, komen we tot een strategie waardoor je aan je scriptie gaat werken. Onze scriptiecoaching zit zo in elkaar, dat we allereerst achterhalen waarom je uitstelt, en vervolgens op maat samen stappen gaan zetten om die oorzaken weg te nemen.

Goede voornemens?

Goede voornemens? Studeer af! Geef je scriptie een boost en zet je schouders eronder. Tot in het nieuwe jaar zijn de voordeelurenpakketten van 5 en 10 uur extra voordelig! Mits je ze opmaakt. Kijk voor de voorwaarden op onze tarievenpagina.

Problemen met plannen en time management

Time management

Kom je maar steeds niet toe aan je scriptie omdat je druk bent met andere dingen, dan kunnen we je coachen op time management. Niet dat we je agenda gaan overnemen... maar we kunnen gezamenlijk onderzoeken waarom je scriptie steeds op de laatste plaats lijkt te komen.

De uitkomst van dat onderzoek verbaast veel studenten. Het helpt om de scriptie een paar sporten omhoog te duwen op de prioriteitenladder. De strategie die je daarvoor moet bewandelen, verschilt van persoon tot persoon. Wij helpen je als scriptiecoach om ervoor te zorgen dat die prioriteit blijft.

Docenten kunnen je het leven goed zuur maken. Als scriptiecoach zorgen we dat je hun gedrag beter leert begrijpen en ermee om leert gaan.

Lastige docenten

Op zich horen docenten natuurlijk het best met je voor te hebben en is hun doel jou richting eindstreep te begeleiden. De praktijk is alleen niet altijd zo. Soms drijven docenten je tot wanhoop. En dat is knap vervelend, want uiteindelijk is die man of vrouw wel degene die bepaalt of je afstudeert of niet.

Je kunt in de aanval gaan. Maar het aantal studenten dat we op die manier een diploma zagen halen, is erg gering. Dus ook al hebben ze niet altijd gelijk, je hebt ermee te maken.

Wat we niet doen is contact opnemen met de docent, ook niet op je eigen verzoek. We zijn geen bemiddelaar (al jeuken onze handen soms, in dit opzicht). Wat we wel doen is goed analyseren waar het in jouw relatie met de docent aan schort. We coachen je op de omgang met de docent, zodat de verhouding niet verder verslechtert en je gewoon je scriptie netjes kunt afronden.

Werken en studeren kan knap lastig zijn.

Studeren en werken combineren

Studeren naast je werk heeft voordelen: als je je afstudeeronderzoek binnen je werkkring doet, zijn de lijntjes kort. Maar het heeft ook nadelen. Time management. Prioriteren. En de blinde vlek.

Als je al een tijd werkt, ben je al iets ouder. Wellicht rennen er al wat kinderen door je huis, en die mailbox van je werkgever, die vraagt ook op je vrije dag om aandacht. En dan is er ineens een universitair docent die jou weer terug het studentenleven in jaagt. Bijkomend nadeel: korte lijntjes zijn wel leuk, maar ze veroorzaken ook dat je niet meer onbevangen en objectief bent ten aanzien van je onderwerp. Het leidt tot heel specifieke schrijf- en argumentatieproblemen die veel docenten er moeiteloos uithalen.

Dat is niet fijn. Maar wel oplosbaar. Als scriptiecoach sturen we dan niet zozeer op de inhoud van de scriptie, maar wel op academisch schrijven en het onderzoeksproces zelf.

We doen dat ook voor opleidingen en cursussen waarbij je een eindwerkstuk of eindscriptie moet schrijven, maar die niet door een hbo of universiteit worden verzorgd. In dat geval gelden wel andere voorwaarden. Vraag ernaar tijdens het kennismakingsgesprek!

Een scriptiecoach is bij uitstek ook nuttig bij situaties waarin faalangst en perfecionisme een rol spelen.

Faalangst, perfectionisme & writer’s block

Ben je al een tijdje bezig, maar lukt het niet goed om daadwerkelijk vooruit te gaan? Je kunt echt blokkeren omdat je de inhoud niet snapt of omdat je niet weet hoe je een onderzoek moet aanpakken. Maar is het wel de inhoud?

Stel, je blijft hangen in een soort eindeloos kringetje waarin je telkens weer naar je onderzoeksvragen blijft kijken, voor je gevoel doelloos nóg meer literatuur aan het verorberen bent of – en da’s misschien nog wel de ergste – dagenlang alleen maar een knipperende cursor op je scherm ziet staan die niet verplaatst.

Het zou goed kunnen dat je last hebt van faalangst, perfectionisme of meer in het laatste geval: een writer’s block. Daar is iets aan te doen. En dat doen we graag. We hebben veel ervaring met dit soort problemen. Het maakt ons daarbij niet zoveel uit of je jezelf ziet als ‘iemand met faalangst’, of (wat we veel vaker horen) ‘een soort onzekerheid, die altijd wel een rol heeft gespeeld, maar nu bij de scriptie echt vervelend is.’

Bij scriptiecoaching helpen we je in kleine stapjes door elke blokkade met behulp van verschillende technieken en maken inzichtelijk waarom die hobbel nu juist voor jou zo moeilijk is (en wat je eraan kunt doen).

Extreem motivatiegebrek is funest voor je scriptie.

Scriptiecoaching en motivatiegebrek

Okay, okay... we hebben allemaal weleens geen zin in een taak. Dat noemen wij ‘frisse tegenzin’. Daar coachen we natuurlijk op, als dat bij jou aan de orde is. Wij zij je stok achter de deur, zorgen voor heldere deadlines voor taken en een niet aflatend enthousiaste sparringpartner. Dat kunnen we goed. Maar dat is geen motivatiegebrek.

Motivatiegebrek heb je, als je:

  • merkt dat je scriptie voelt als een molensteen om je nek. Was je er maar nooit aan begonnen!
  • alles wat ook maar enigszins met je scriptie te maken heeft je meteen stress bezorgt.
  • je scriptieproces al lang geleden is gestagneerd, en je ergens wel wilt dat het schrijven ervan voorbij is, maar je werkelijk niet weet waar je de moed vandaan kunt halen om het document überhaupt te openen.

Maar je bent dit nu aan het lezen! Dus ergens wil je er toch niet definitief een punt achter zetten. Welkom in het niemandsland van motivatiegebrek: te weinig kracht om door te gaan, te veel wil om te stoppen.

Een scriptiecoach die op motivatie stuurt, let vooral op het wegnemen van datgene dat het motivatiegebrek veroorzaakt.

Hoe werkt het?

Combineren met begeleiding

Vaak combineren we scriptiecoaching op het proces met inhoudelijke scriptiebegeleiding. Daarbij gaat het erom te zorgen dat je alle stappen in het onderzoeksproces op een goede manier doorloopt. We zijn daarin wat meer docerend. We leggen meer uit, en werken samen met jou aan je onderzoekscompetenties. Vaak lopen beide vormen van hulp ook door elkaar.

Flexibele scriptiehulp

Scriptiehulp is bij ons flexibel. Het is altijd één op één: je krijgt een persoonlijke begeleider waar je mee afspreekt hoe je begeleidingstraject verloopt. Wil je elke week even kort sparren? Dat kan. Maar de komende drie weken even niet? Dat kan ook. We spreken af op locatie in een groot deel van de randstad, of via beeldbelapps (zoals Zoom, Teams, Meet, Skype en nog 100 andere). Ook kun je in overleg met begeleider combineren: de ene keer op locatie, de andere keer beeldbellend.

Betaalbaar: onze tarieven voor scriptiecoaching

Betaalbaar is scriptiebegeleiding bij ons ook. Nouja… het blijft geld natuurlijk, maar we zijn buitengewoon aantrekkelijk geprijsd ten opzichte van andere scriptiebegeleiders. Bureau Scriptiehulp biedt begeleiding vanaf € 54,= per uur. Als je maar weinig hulp nodig hebt, koop je één of enkele losse uren. Die zijn er voor € 60,=. Zijn de problemen iets ingewikkelder, dan ben je met een 5-uurspakket goedkoper uit. Je betaalt dan nog € 57,= per uur. Sta je nog helemaal aan het begin van je proces, of moet er echt veel gebeuren, dan is een 10-uurspakket een goede optie. De uurprijs zakt dan naar € 54,= per uur (ofwel: je krijg 1 uur gratis).

Een los uur scriptiehulp. Aanschaf van meer dan 1 uur is ook mogelijk. Feedback, beeldbellen, telefonisch overleg. Net wat jij nodig hebt.
Als je het voordeelpakket van 5 uur aanschaft, betaal je €57,= per uur. Je krijgt dan 5% korting ten opzichte van het scherpe tarief voor losse uren.
Als je het voordeelpakket van 10 uur aanschaft, betaal je €54,= per uur. Je krijgt dan dus een uur gratis ten opzichte van het tarief voor losse uren.

Scriptiecoaching is vrijgesteld van btw als je een opleiding volgt aan een hbo of universiteit. Daar komt bij: met onze hulp studeer je sneller af. Dat is goedkoper dan een nieuw jaar collegegeld uit de knip halen, zeker als je al langstudeerder bent.

Maatwerk

Het is een veelgehoorde klacht bij onze studenten: ‘Ik zit bij mijn opleiding in een afstudeerklasje, maar dat is veel te algemeen.’ Dat vinden wij nou ook. Daarom hebben wij ook geen klasjes. Als de probleemanalyse voor jou geen punt is, maar het formuleren van goede onderzoeksvragen wèl, dan heb je niets aan een hele verhandeling over hoe je die probleemanalyse moet uitvoeren. Daarom is de begeleiding ook altijd één op één. Aan het begin van een begeleidingstraject krijg je een persoonlijke begeleider toegewezen. Die blijft je begeleiden, tenzij het om wat voor reden dan ook niet klikt (Ja, dat komt weleens voor; ook wij zijn maar gewoon mensen). In dat geval kun je natuurlijk switchen.

Starten?

Scriptiebegeleiding is bij ons professioneel en snel. Er is meestal geen wachtlijst. Dat betekent dat je meestal binnen een paar dagen na het eerste contact tegenover je scriptiebegeleider zit.

Scriptiebegeleiding starten is in vier stappen voor elkaar.

Neem contact op

De eerste stap is om contact met ons te zoeken. Dat is binnen een minuut geduurd.

Eerste gesprek

We hebben een (telefonisch) intakegesprek. Dat is gratis. We spreken door hoe we je het best kunnen helpen. En we (wij én jij) kijken of het klikt.

“Go”

Als je het eerste contact overtuigd bent dat je iets aan ons hebt, schaf je begeleidingstijd aan. Bij ons betaal je begeleidingstijd altijd vooruit. Je hoeft niet bij de start van een begeleidingstraject voor het hele traject uren in te slaan.

Afspraak plannen

De 1 op 1 begeleiding start.

Scriptiecoaching door ervaren coaches

Onze scriptiecoaches zijn allemaal verschillend. Maar het moet wel heel gek zijn, willen we je niet richting finish kunnen coachen.

Scriptiebegeleider Louk begeleidt bij onderzoeksvragen, literatuuronderzoek, motivatieproblemen en faalangst

Louk

blokkades, faalangst, motivatiegebrek, planning, uitstelgedrag
Scriptiecoach Rene Rector begeleidt bij faalangst, motivatiegebrek en alle inhoudelijke moeilijkheden

René

AD(H)D, blokkades, faalangst, lastige docenten, motivatiegebrek, planning, provocatief coachen, time management, uitstelgedrag
Scriptiebegeleider Marileen doe SPSS en statistiek

Marileen

planning, time management
Scriptiebegeleider Jonathan begeleidt bij juridische vraagstukken en motivatiegebrek

Jonathan

omgaan met stress en tijdsdruk
Scriptiebegeleider Tikvah helpt bij theoretisch kader, onderzoeksmethoden, structureren

Tikvah

overzicht houden, planning, time management
Scriptiebegeleider Eus begeleidt bij time management en onderzoeksopzet

Eus

blokkades, lastige docenten, planning, time management
Scriptiebegeleider Barry hbo praktisch en designonderzoek

Barry

lastige docenten, planning